Търговските вериги налагат монопол, обявиха от Съюз "Произведено в България"

18.04.2013

Свитото потребление и високата безработица в страната са резултат от липсата на адекватна политика, която да създава правила и да стимулира родното производство, смятат учредителите на Съюза "Произведено в България". Точно обратното, за сметка на правилата на честната търговия ние сме създали "данъчен рай" за чуждите търговци и "ад" за българския работодател, посочват от съюза. Това са част от изводите на организацията, представени на пресконференция, която се състоя в пресклуба на БТА на 17 април 2013 г.

В груб маркетингов трик и откровена лъжа от съюза обвиниха рекламата на голяма търговска верига у нас, в която се твърди, че продава най-доброто от България, а на практика българските продукти в нея са под 10 процента. Този факт бил установен след прецизна проверка и бил валиден за повечето от чуждестранните търговски вериги.

Проблемът със злоупотребата с пазарна сила от страна на търговските вериги е поставен в "Зелената книга" на ЕК, която ще излезе с конкретни мерки за решаването му през тази година, посочиха от съюза. С предложения проектозакон за защита на конкуренцията България на практика е изпреварила европейските дефиниции и мерки, смятат експертите.

Пламен Грозданов - председател на Съюза "Произведено в България", каза, че организацията подготвя кодекс за търговско поведение, основан на около 15 въпроса, които ще бъдат предложени на търговските вериги, а държавата ще бъде поканена за арбитър в преговорите. Кодексът ще представлява рамка на взаимоотношенията търговци - производители, която да е взаимноизгодна и да накара търговците сами да се откажат от част от порочните си практики.

Ако се намери макар и частично решение на този проблем, положението на българските производители значително ще се подобри, смятат от Съюз "Произведено в България".

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ