Кабинетът погва нелоялния внос

04.07.2013

Приходните агенции изработват мерки за за ограничаване до минимум на необявяваните вътрешно общностни доставки. Това съобщи премиерът Пламен Орешарски след среща с ръководството на Съюз "Произведено в България", която се проведе на 4 юли 2013 г.

Мерки за ограничаване на нелоялната конкуренция на чужди компании на територията на страната подготвя правителството.

След среща със съюз „Произведено в България”, премиерът Пламен Орешарски обяви, че приходните агенции подготвят стратегия за ограничаване до минимум на необявяваните вътрешно общностни доставки.

Те всъщност представляват не само загуба на социални приходи, но и натиск върху местните фирми от нелоялна конкуренция, заяви министър – председателят.

На срещата са обсъдени и възможни законодателни промени, които трябва да направят българският бизнес по-добре защитен спрямо вносните продукти.

„Изплакахме си болката на премиера.

Картината е ясна за всички – в момента малкият и среден бизнес е основен генератор на безработица”, заяви шефът на „Произведено в България” Лукан Луканов.

Дискутирани са и начините, по които държавата може да подпомогне бизнеса при кандидатстването за европейко финансиране по програма „Иновации и конкурентноспособност”.  

„Поставихме въпроса и за разплащането на държавата с бизнеса. В този смисъл ние бихме подкрепили актуализирането на бюджета, ако това е начинът това да се случи”, каза още Луканов.

Производителите на хляб пък са поставили въпроса за отпадането на ДДС върху насъщния.

Според председателката на националния „Съюз на хлебарите” Мариана Кукушева, отпадането на данъка е „един от начините в България да няма гладни хора”.

 „Между нас има много предприятия, които вече изнемогват. Една от темите на разговора ни с премиера бе равнопоставеност на българския производител спрямо стоките, внесени от Европа. В същото време разговаряхме и за всички възможности за поощряване и за достъп на малките и средни предприятия до обществените поръчки”, каза Кукушева.

Шефът на Асоциацията на месопреработвателите Димитър Маджаров единствено допълни, че до момента правителството разбира проблемите на бизнеса.

Още по темата тук.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ