Министър-председателят на РБългария г-н Пламен Орешарски обеща защита на българския бизнес от нелоялния внос

04.07.2013

Защитата от нелоялния внос беше една от темите на днешната среща на министър-председателя Пламен Орешарски с членове на Управителния съвет на Съюза „Произведено в България".

"Приходните агенции разработват мерки, така че да се ограничат необявяваните вътрешно общностни доставки", заяви премиерът след срещата в Министерския съвет. Той обясни, че проблемът касае не толкова загуба на фискални приходи, колкото оказва натиск върху местните фирми от нелоялна конкуренция.

"Обсъдихме възможни законодателни изменения, така че българският малък и среден бизнес да бъде по- добре защитен. Ще продължим консултациите в тази връзка", добави премиерът. Той уточни, че се обръща специално внимание на Съюза „Произведено в България", тъй като той обединява малък и среден български бизнес, чиито проблеми от една страна са сходни на общите проблеми на бизнеса в страната, но от друга – имат своята специфика по отношение на нивото на ефективна конкуренция.

Председателят на Изпълнителното бюро на УС на Съюза „Произведено в България" Лукан Луканов приветства действията на кабинета в защита на зеленчукопроизводителите. „Горещо аплодирахме решението на правителството за акцията по границата. Ако това не е само спорадична акция, много скоро нашият малък и среден производител на зеленчуци ще усети подобрение на ситуацията, в която с намира", заяви Луканов. Той подчерта, че малкият и среден бизнес е основен генератор на безработицата заради състоянието, в което се намира.

"Изказахме наши предложения, свързани с отпадане на бюрократични и лицензионни режими. Говорихме и за финансиране на бизнеса и за това, че в следващия програмен период 2014г.-2020г. България трябва да защити интересите си в програмата Иновации и конкурентоспособност", каза още Луканов. Той изрази одобрението си за актуализация на бюджета, ако това е средството правителството да се разплати с бизнеса.

Изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България" Пламен Грозданов изтъкна значението на каузата в подкрепа на българското. „Получихме пълно разбиране от страна на правителството и министър-председателя, че действително ще се търсят възможности да бъде подкрепена кампанията „Изберете българското", отбеляза Грозданов.

Председателят на Националния съюз на хлебари и сладкари в България Марияна Кукушева постави въпроса за намаляването на ДДС върху храните, както и въпроса за равнопоставеността на българския производител със стоките внесени от единния европейски пазар. Кукушева обърна внимание и на възможностите за достъп на малките и средни предприятия при обществените поръчки.

"Поставихме трудностите, които имаме в този момент на тежка икономическа криза. Намираме разбиране от страна на правителството и държавата", заяви представителят на Асоциацията на месопреработвателите в България Димитър Маджаров.

Членът на Изпълнителното бюро на УС на Съюза „Произведено в България" Кънчо Стойчев призова правителството да започне реална законова борба с монополите. Членът на Изпълнителното бюро на УС на Съюза Андрей Райчев предложи върху българските стоки да се слага знак, изобразяващ лъв.

Още по темата тук.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ