Орешарски: Ще защитим българския бизнес от нелоялен внос

04.07.2013

Защитата от нелоялния внос беше една от темите на днешната среща на министър-председателя Пламен Орешарски с членове на Управителния съвет на Съюза „Произведено в България", съобщиха от пресслужбата на министерски съвет.

„Приходните агенции разработват мерки, така че да се ограничат необявяваните вътрешно общностни доставки", заяви премиерът след срещата. Той обясни, че проблемът касае не толкова загуба на фискални приходи, колкото оказва натиск върху местните фирми от нелоялна конкуренция. „Обсъдихме възможни законодателни изменения, така че българският малък и среден бизнес да бъде по- добре защитен. Ще продължим консултациите в тази връзка", добави премиерът. Той уточни, че се обръща специално внимание на Съюза „Произведено в България", тъй като той обединява малък и среден български бизнес, чиито проблеми от една страна са сходни на общите проблеми на бизнеса в страната, но от друга - имат своята специфика по отношение на нивото на ефективна конкуренция.

Председателят на Изпълнителното бюро на УС на Съюза „Произведено в България" Лукан Луканов приветства действията на кабинета в защита на зеленчукопроизводителите. „Горещо аплодирахме решението на правителството за акцията по границата. Ако това не е само спорадична акция, много скоро нашият малък и среден производител на зеленчуци ще усети подобрение на ситуацията, в която с намира", заяви Луканов. Той подчерта, че малкият и среден бизнес е основен генератор на безработицата заради състоянието, в което се намира.

Изпълнителният директор на Съюз „Произведено в България" Пламен Грозданов изтъкна значението на каузата в подкрепа на българското. „Получихме пълно разбиране от страна на правителството и министър-председателя, че действително ще се търсят възможности да бъде подкрепена кампанията „Изберете българското", отбеляза Грозданов.

Председателят на Националния съюз на хлебари и сладкари в България Марияна Кукушева постави въпроса за намаляването на ДДС върху храните, както и въпроса за равнопоставеността на българския производител със стоките внесени от единния европейски пазар. Кукушева обърна внимание и на възможностите за достъп на малките и средни предприятия при обществените поръчки.

„Поставихме трудностите, които имаме в този момент на тежка икономическа криза. Намираме разбиране от страна на правителството и държавата", заяви представителят на Асоциацията на месопреработвателите в България Димитър Маджаров.

Членът на Изпълнителното бюро на УС на Съюза „Произведено в България" Кънчо Стойчев призова правителството да започне реална законова борба с монополите. Членът на Изпълнителното бюро на УС на Съюза Андрей Райчев предложи върху българските стоки да се слага знак, изобразяващ лъв.

Още на 24 часа онлайн.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ