Българите предпочитат български храни, сочи изследване

29.08.2013

Българите предпочитат да купуват стоки, произведени в България, и подкрепят всички мерки за неговото стимулиране. Това сочи изследване на "Галъп интернешънъл" за нагласите и предпочитанията спрямо българския произход на стоките, огласено от Съюза "Произведено в България", съобщи БТА.

Според данните на проучването, представени от Пламен Грозданов, изпълнителен директор на сдружението, обществото твърдо подкрепя българското производство по отношение на храните.

С най-голям дял сред предпочитаните хранителни стоки са хлябът, хлебните изделия и млечните продукти - с 91 на сто. Следват ги плодовете и зеленчуците - с 89 на сто, месото и колбасите - 86 на сто, лютениците и консервите - 75 на сто, сладкарските изделия - 67 на сто.

Това предпочитание обаче спада при стоки като дрехи, облекла, обувки - 48 на сто, мебели и обзавеждане - 36 на сто, козметика - 28 на сто, битова техника - 14 на сто. Алкохолни напитки от български произход предпочитат 36 на сто от българите, сочи проучването.

От Съюза "Произведено в България" отчитат известен пробив в усилията за партньорство с големите търговски вериги и консенсус по въпроса с разпределението на добавената стойност.

Въпросът за дейността на хипермаркетите се обсъжда през последните няколко години след като производители се оплакаха от тежките условия, които им налагат веригите, за да продават стоките им. По време на кабинета "Биросв" се обсъждаше с промяна в Закона за защита на конкуренцията да се въведе понятието "значителна пазарна сила" и да се предвидят санкции при злоупотреби с нея. Този проект не стигна до Народното събрание, а в началото на лятото депутатът от левицата Корнелия Нинова съобщи, че пак ще бъде внесен. По неофициална информация в момента се работи по проекта в икономическото министерство.

По думите на Лукан Луканов, председател на Съюза, на теория търговските вериги декларират желание за по-голямо присъствие на български стоки по щандовете им, но реално не "свалят" цените си за достъп до тях. Спря продажбата на хляб с консерванти от чужбина, в супермаркетите влезе български хляб и така
помогнахме на българските производители да запазят работни места, коментира постигнатото Мариана Кукушева, член на Управителния съвет на Съюза.

Според ръководството на организацията в условията на социален срив, безработица и нарастващ внос на стоки от чужбина, държавата трябва да предприеме мерки за насърчаване на малкия и на средния бизнес, а злоупотребата с пазарното положение на големите супермаркети да спре.

Това може да стане с промени в Закона за защита на конкуренцията, свързани с техния монопол, смята Луканов.

Още четете в публикацията на в. Дневник тук.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ