Българинът предпочита родните стоки

30.08.2013

При задълбочаване на конфликта в Сирия и поскъпване на горивата не е изключено нов ръст на цените на храните в глобален мащаб. От съюз "Произведено в България" обясниха, че ако това е трайна тенденция, ще се отрази и на пазара у нас, но това нямало да се случи веднага. От съюза отново призоваха за активна кампания за повишаване на търсенето на родни стоки.

Българинът предпочита родните стоки, но не смята, че те присъстват достатъчно на пазара. Това сочат резултатите от проучване на Галъп интернешънъл, поръчано от съюз "Произведено в България". Според изследването 91 % от анкетираните предпочитат българското, когато купуват хранителни продукти - хляб, мляко и месо.

Оказва се обаче, че при родното производство - търговската логика, че "търсенето определя предлагането" не важи. Въпреки това - светлина в тунела има. Според родните производители хипермаркетите постепенно разширяват присъствието на българските стоки по щандовете си.

Пламен Грозданов - изпълнителен директор Съюз "Произведено в България": "В много от веригите паднаха входните такси, те разбират, че трябва да работим заедно, защото разбират, че ако българският бизнес не се възпроизвежда, не осигурява работни места и заплати, няма да има кой да се нареди от другата страна на касата."

Често обаче българската продукция е по-скъпа от вносната. Обяснението е, че на запад производителите получавали 3 пъти повече субсидии. Ако това се случи и у нас можело да се модернизират 30 хиляди ферми, които са заплашени да затворят до края на годината. За целта са необходими около 70 млн. лв., които държавата можела да отпусне без да е нарушава еропейските правила.

Лукан Луканов - председател на УС Съюз "Произведено в България": "За да подкрепи малкия и средния бизнес в Европа всяка държава има право да окаже помощ. Ето ви най-чистия кристален отговор защо някои от нашите стоки са по-скъпи - нашата държава не субсидира българското производство."

Директната намеса на държавата в отношенията между производители и търговци като задържане на цени или затваряне на хипермаркетите през уикенда - била вредна. Според производителите трябва да се гарантират равни условия между участниците по веригата, спиране на нерегламентирания внос, както и преодоляване на бюрокрацията.

Целият репортаж на БНТ можете да гледате тук.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ