Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ): Подкрепяме изграждането на хипермаркет с български стоки

29.11.2013

Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ): Подкрепяме изграждането на хипермаркет с български стоки

Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) застава зад идеята на сдружение "Произведено в България - съюз на малкия и средния бизнес" за изграждането на хипермаркет, в който да бъдат предлагани стоки на български производители.

Това съобщи министър Драгомир Стойнев на 29,11,2013 г. по време на подписване на споразумение със сдружението.

„За нас това е важно, това не противоречи на европейската практика, а българските производители трябва да бъдат подкрепени”, подчерта Стойнев.

„Идеята е да направим един хипермаркет и той да бъде лицето, витрината на българските производители и затова се нуждаем от помощта на държавата, но не съм голям оптимист, че това може да се случи в кратки срокове, имайки предвид състоянието на държавата и състоянието на финансите, от нас се иска да кажем как би изглеждал този хипермаркет", коментира председателят на "Произведено в България" Лукан Луканов.

Според икономическия министър това споразумението ще даде на малките и средните български предприятия един по-голям достъп до вътрешния пазар и повече възможности за износ на българска продукция в чужбина. 

Сдружението оценява подписаното споразумение за огромна крачка в отношененията между дръжавата и бизниса.

"В България темата за малкия и средния бизнес е консенсусна за всички политически сили – всички подкрепят от години, но досега беше само говорене. Днес ние получихме първия важен знак, че държавата ще се фокусира върху проблематиката на малкия и средния бизнес и с каквото може, ще помага."

Луканов уточни, че фокусът трябва да премине през една нова стратегия за развитие на малкия и средния бизнес, основана на Small Business Act на ЕК. Водени са разговори, свързани с критериите за малки и средни предприятия, в които сдружението е настояло България да направи стъпки пред ЕС за тяхната промяна. Оказва се, че те пречат на усвояване на средствата по оперативна програма "Конкурентноспособност и иновации".

"Поискахме държавата да предприеме мерки в Брюксел да бъдат променени тези критерии, за да могат повече български предприятия да получат еврофинансиране, защото едно малко и средно предприятие в Германия не е равно на едно малко и средно предприятие в България. За нас е важно, че в това рамково споразумение ние ще получим подкрепа за нашата инициатива „Избирам българското“, сподели Луканов.

Драгомир Стойнев коментира и предложението на ПГ "Атака" за 20% данък върху електрическата енергия, произведена от възобновяеми източници.

"Считам, че на този етап няма нещо, което да притеснява производителите, тъй като 20% такса върху производството ще се пише като техен разход, което ще намали корпоративния им данък. Доколкото знам, има такава практика и в Испания, и в Гърция. Аз подкрепям политиката за производство на зелена енергия, но това трябва да бъде в рамките на разумното, защото електрическата енергия, произведена от тях, е доста скъпа, а държававата трябва да я изкупува на 100%, което вдига цената на тока за домакинствата".

Пълният текст на публикацията във вестник Труд от 29,11,2013 г. можете да прочетете тук.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ