Слагат трибагреника на български стоки

17.01.2014

Рафтовете, на които има български стоки в „Кауфланд“, ще бъдат отбелязани с националния трибагреник. Така потребителите ще могат да дадат подкрепата си за родната икономика. Това стана ясно вчера при подписване на споразумение за сътрудничество между компанията и съюз „Произведено в България“.
То предвижда договорите между доставчици и търговци да са само в писмен вид. Те няма да могат да се променят едностранно, а таксите, които хипермаркетите налагат, ще са само за предоставени услуги.
„Това е първата стъпка, битката в защита на производителите ще продължава. Не всичко е постигнато, защото българските фирми бяха „изнасилвани“ от веригите в продължение на години“, каза членът на управителния съвет на съюза Кънчо Стойчев.

В Закона за защита на конкуренцията например ще се регламентират плащанията. Сега някои хипермаркети взимат стоките на консигнация. Предложението е разплащането за хранителните продукти да става в срок от 15 дни, а за нехранителните до 35 дни, каза шефът на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Марияна Кукушева. По-гъвкава трябва да е и ценовата политика. Ако брашното поскъпне, цената на хляба в магазина трябва да остане непроменена в продължение на 6 месеца по сегашните правила. А това противоречи на всяка икономическа логика, каза Кукушева.
От „Кауфланд“ заявиха, че няма да налагат такси, с които производителите не са съгласни. Те отхвърлиха и упреците, че се дават различни отстъпки на българските и чуждите доставчици.

Преди седмица зам. шефът на икономическата комисия на парламента Румен Гечев съобщи, че се планират мерки за затягане на контрола върху хипермаркетите. Той посочи, че не е отпаднала идеята за създаване на специална глава в Закона за защита на конкуренцията, в която да се регламентира злоупотребата с господстващо положение. Ще бъдат извършени проверки на много от търговските вериги, които правят добри обороти, а не отчитат печалба.

Повече четете в Pressadaily тук.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ