Българските производители и веригите – кой срещу кого?

27.02.2014

В студиото на “Животът и други неща” председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите Мариана Кукушева бе единственият представител на българските производители, който се съгласи да коментира борбата на средния и малък бизнес срещу големите супермаркети. Борба, за която отдавна се говори, но сега има повод за раздвижване.

“Настоящата власт декларира, че ще има промени в Закона за защита на конкуренцията, в който Закон се предвижда да се дефинира какво значи злоупотреба със значителна пазарна сила. Всъщност това определение предизвиква негативната реакция на нашите партньори в търговския процес, в случая партньорите от сдружение за модерна търговия. В това сдружение влизат хипермаркетите”, заяви Кукушева.

“Липсата на моите колеги показва само едно – толкова са тежки взаимоотношенията, толкова е трудно вече да се работи, че съществува реален страх от пряка реакция – ако днес си на екран, утре какво може да се случи с теб”, коментира тя.

Кукушева посочи и част от мерките и методите, с които верига магазини могат да предприемат срещу даден производител. Могат да се изискат допълнителни търговски отстъпки, да се свали стока от рафта, да отидат в неизгодна позиция, посочи тя. Има примери, в които дадена стока се продава под нейната себестойност, като от последната седмица тя отбеляза, че хлябът – 700 грама е именно такъв случай. Според нея прокуратурата при такива случаи трябва да се самосезира. А за да бъдат моралните принципи между производител и голям търговец наистина приложими, трябва да има възможност за санкции и на двете страни.

Цялото участие на г-жа Мариана Кукушева в предаването “Животът и други неща” от 22 февруари 2014 г. можете да гледате тук.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ