Драмата не е в липсата на производство, а в липсата на пазари за потребителско търсене

11.11.2014

 

 
2014-11-11 12:17:05
БЕЗ ФИЛТЪР

Светозар Съев: Новото правителство няма работеща идея за икономиката

Новото правителство няма никаква работеща идея за рестартиране на икономиката у нас. ГЕРБ като мандатоносител проповядват продължение на една политика, която се води повече от 10 г. Вследствие на нея ние затъваме все повече и повече и независимо от това се твърди, че това е правилната посока.

За съжаление, България е поставена в такава ситуация, че ако не се променим и не завъртим на 180 градуса курса, не тръгнем по коренно противоположния път пред нас предстои тежка финансова катастрофа.

Къде са най-големите заблуди на ръководещите правителствени екипи? Първата от тях е, че те внушават непрекъснато, че най-големият ни проблем е липсата на производство. Моята частна дейност е свързана с производство и лично познавам стотици колеги, посветили се на това предприемачество. Голяма част от тях последните години преустановиха частния си бизнес, фалираха, други - изнесоха производството си в чужбина, трети - работят на 5-10% от капацитета си.

Според мен, драмата не е в липсата на производство, а в липсата на пазари за потребителско търсене. Когато няма кой да купи това, което произвеждаш, просто спираш работа. Примерът е и с моя бизнес: преди 7-8 години произвеждахме по 2 000 т. продукция и имахме 40 работника. В момента са ни останали 4 работника, на които дори не можем да им уплътняваме работното време, а като произведем 200 т. продукция я продаваме с месеци. А имаме капацитет за десетки пъти повече.

Формулата е сбъркана и твърдя, че в момента, в който в България се появи потребителско търсене, т.е. пазар, веднага ще се намерят и хора, които ще започнат да инвестират и да произвеждат. Напоследък имах няколко срещи с българин, който живее в Германия и се върна у нас, за да направи опит да инвестира в родината си. Скоро ми сподели, че си тръгва разочарован, без да е намерил нито една сфера, в която да може реално да вложи пари с печалба. Оказа се, че в момента в България няма сектор, в който инвестицията да бъде успешна. Може би, това е една от основните причини част от свободните пари да се насочат към депозити в банките, което е една много вредна тенденция. Защото натрупването на огромни депозити в банките води до натрупването на огромен дълг в тези институции. А макроикономически е известно, че колкото е по-голям дългът в системата, толкова тя е по-нискоефективна.

Нашето движение е привърженик на Модерната монетарна теория/ММТ - бел. ред./ и поставя в основата на управлението на икономиката монетарната теория за парите. Ако погледнем върху което и да е селище в България, ще установим, че навсякъде има нужда от много работа - пътищата ни са разкопани, с дупки, далеч от европейските стандарти, имаме сгради за ремонтиране и производства, които могат да бъдат възобновени… В същото време има много хора без работа, които имат нужда да увеличат своите доходи. И какво се получава - има работа за вършене и безработни, какво липсва тогава със системата? Много просто - пари.

Неслучайно преди много столетия един банкер беше казал - дайте ми да печатам парите в една страна и ми е все едно кой ще я управлява. От началото на Валутния борд в страната влязоха около 35 млрд. евро като чужди инвестиции и се получи бурно съживяване на икономиката. В течение на годините, обаче, тези пари като че ли изчезнаха от България, защото се върнаха обратно, под формата на лихви, при тези, които ни ги бяха дали.

Разликата между неолибералните течения и модерната монетарна теория е в това, че парите трябва да бъдат функция на държавата и управлявани от нея. Държавата, според нас, не бива да се ръководи като частна фирма и да печели - точно обратното. Тя трябва първо да похарчи едни пари, за да може след това да ги събере като данъци. Има два начина за това: държавата може да похарчи пари и по този начин да стимулира инфлацията, но може да ги похарчи така, че да стимулира икономическия растеж. Известно е в икономическата история т.нар. инвестиционен мултипликатор на Кейнс. Той твърди, че когато едни пари се дадат за пенсии и заплати на държавни служители или в друга непроизводствена сфера резултатът е, че 1 лв. създава 0.3 - 0.8 лв. нарастване на БВП, докато когато този лев се инвестира в ново производство или инфраструктура, т.е. като държавна поръчка , тогава 1 лв. може да създаде между 2.5 - 3 лв. нарастване на БВП.

Ако кабинетът вземе решение за нови заеми и средствата отидат за покриване на фискални разходи и за укрепване на банковата система, без реални инвестиции в икономиката, по този път ще се удължи агонията в реалния сектор. А декларираната политика от новото правителство обрича на летален изход българската икономика. /БГНЕС

http://news.bgnes.com/view/1197988

------------------

Светозар Съев, председател на "Движение за пълна заетост и ценова стабилност.

 

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ