Бързо да се пресече употребата на съда като средство за натиск над предприемачите

17.12.2014

 

Малкият и среден бизнес призова:

Бързо да се пресече употребата на съда като средство за натиск над предприемачите

 

По цял свят има злоупотреби с производствата по несъстоятелност, но там в тях не участва съдът, твърдят от съюз "Произведено в България"

 

Бързи и адекватни мерки, които да пресекат всяка възможност съдебната система да се използва като средство за икономически натиск върху стопанските субекти, вместо да бъде гарант за справедливост и законност. За това призоваха в декларация от Съюза на малкия и средния бизнес "Произведено в България".

В нея предприемачите заявяват, че от години не е тайна, че"производствата по несъстоятелност у нас се използват като средство за злоупотреба с двойно предназначение". Те казват в прав текст, че делата за фалит не се водят така, че да се удовлетворят справедливо кредиторите и да се създаде възможност за оздравяване на предприятието, каквито са целите им по закон. Вместо това целта им е или "длъжникът да ощети всичките си кредитори с добре известните практики по антидатиране на началната дата на неплатежоспособността, или определен кредитор да успее да събере вземането си приоритетно, преди всички други, като притисне длъжника чрез неадекватни обезпечителни мерки преди откриване на производството по несъстоятелност".

"Български производители и търговци ежедневно са засягани от едно или друго производство по несъстоятелност, използвано недобросъвестно като средство за злоупотреба", твърдят предприемачите.

В декларацията си те признават, че опити за подобни злоупотреби с права има навсякъде по света. "По света, обаче, в тези незаконосъобразни практики не участва съдът, който не само не допуска това да се случва, а наказва подобно поведение", изразяват възмущението си представителите на малкия и среден бизнес.

 Те заявяват, че изявленията на различни представители на съдебната власт в последните дни не са успели да ги убедят нито, че разпределението на делата се извършва на случаен принцип, нито, че съдът е безпристрастен и справедлив, и съдебната ни система функционира в интерес на обществото.

Развитието на успешен бизнес предполага правосъдна система, която да решава правните спорове бързо и ефективно, да прилага закона точно и еднакво спрямо стопанските субекти и да създава усещане за справедливост за всички", заявяват предприемачите и отправят два призива. Първият е към правителството, което "да инициира, а Народното събрание приоритетно да разгледа и приеме необходимите и неотложни законодателни промени, които да гарантират провеждането на съдебната реформа". А вторият е към всички институции, които имат отношение към проблемите на съдебната система, които да предприемат бързи и адекватни мерки, които да пресекат всяка възможност съдебната система да се използва като средство за икономически натиск върху стопанските субекти, вместо да бъде гарант за справедливост и законност

Коментар в „Правен свят”

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ