Доматите и ябълките ни изчезват окончателно Заменя ги внос от Полша и Македония, фермерите у нас започнаха масово да изкореняват овошките си

18.12.2014

 

София, България
Български ябълки ще могат да се видят само на снимка в следващите години
 
Правителството на Пламен Орешарски на практика екзекутира родните производители на плодове и зеленчуци и окончателно предаде вътрешния ни пазар на вносната продукция. Това каза за БЛИЦ Николай Колев от неправителствения „Съюз на дунавските овощари” след срещите си вчера и днес с представители на Министерството на земеделието и парламента.Той припомни, че в последния ден от управлението си кабинетът на Орешарски е разпределил в съотношение 60/40 в полза на животновъдите средствата за земеделие в следващия програмен период и това на практика е направило родната продукция неконкурентна на пазара. Предложението обаче е официално от името на България и ще залегне в разпределението на парите за земеделие в следващия програмен период.

„Не можем да се преборим с продукцията от Полша, там килограм ябълки струва 16 стотинки, а килограм картофи -4 стотинки”, поясни фермерът. Затова хората в бранша са обзети от отчаяние и са започнали да изкореняват своите овощни градини, за да преминат на друго производство.

Колев съобщи за свой колега с 1000 декара овощна градина ,който вече е започнал да изкоренява дръвчета на 5-6 години, това става масова практика сред фермерите в цялата страна.

В другите европейски страни има експортни субсидии, дават пари и за брой дръвчета, както и за площ, на която се отглеждат плодове или зеленчуци, докато в България средствата не стигат да се покрият само направените разходи, да не говорим за печалба, коментират фермерите.

При това става дума за наистина смешни пари, с които могат да бъдат спасени българските производители – по предложение на Комисията по земеделие в народното събрание в Бюджет 2015 са заложени 30 милиона лева за бранша, но ако те не минат на второ четене, съдбата на фермерите е предопределена.

„Оттук нататък пазарният дял на родните плодове и зеленчуци, който за миналата година е едва 2% на вътрешния пазар, ще клони към нулата”, каза още Колев. Според него, ако някой иска да си спомни вкуса на българския домат или на българската ябълка, ще трябва да си ги произвежда, защото индустриалното им производство ще бъде спряно. /БЛИЦ

 

 

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ