"Произведено в България" - съюз на малкия и среден бизнес" и Асоциацията на индустриалния капитал ще работят заедно в защита на малкия и среден бизнес и подобряване на бизнес средата в България

30.08.2016

Сдружение "Произведено в България" - съюз на малкия и среден бизнес" и Асоциацията на индустриалния капитал ще работят заедно в защита на малкия и среден бизнес и подобряване на бизнес средата в България

 

Сдружение "Произведено в България" - съюз на малкия и среден бизнес" участва в кампанията за признаване на национално представителните работодателски организации в България.

В резултат на проведената работа сдружението се справи успешно с тази задача. Това стана въпреки направените, само няколко дни преди стартирането на кампанията, промени на критериите заложени в Кодекса на труда, на които следва да отговаря национално представителна работодателска организация. Както е известно, същите бяха значително утежнени. 

Какви бяха резултатите на Съюза: Потвърдени от НОИ са 1517 компании упълномощили Съюза да ги представлява (при изискуеми 1500) с 56474 наети на постоянен трудов договор работници и служители (при изискуеми 50 000).

Постигната бе и много добра представителност по отношение на изискването за покриване на минимум 25% от дейностите съгласно Класификатора на икономическите дейности. 

Въпреки тези резултати и с цел обединяване на усилията на бизнес организациите за защита на малкия и среден бизнес и подобряване на бизнес средата в България бе постигната договореност с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за съвместно участие в преброяването, като Съюза стане колективен член на АИКБ. Целите и задачите, които си поставят двете организации бяха договорени и закрепени в специално споразумение. От значение при взимането на решение бе и това, че по всички основни въпроси касаещи бизнеса и българските производители двете организации винаги са защитавали едни и същи позиции. АИКБ е подкрепял Съюза във важни негови инициативи и предложения. 

Представители на Сдружениието бяха избрани в ръководните органи на АИКБ, съответно УС и Националния съвет.

АИКБ вече е призната за национално представителна работодателска организация, като е класирана на първо место.

Г-н Лукан Луканов е втори официален представител в НСТС, заедно с г-н Васил Велев.

Вярваме, че това бе едно правилно решение, което ще позволи успешно да изпълняваме основната си задача, защита на българския производител и подобряване на условията за правене на бизнес в България. Съюзът запазва своята организационна самостоятелност и право да отстоява свои специфични позиции, което и ще правим неуморно. Участието ни в НСТС и в трипартитните органи на областнно, общинско, градско и т.н. ниво ще даде и нужната трибуна да изпълним тези задачи.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ