Пет компании получиха награда "Златна мартеница" Наградата се дава с цел подпомагане съживяването на българските производства и услуги

06.03.2017

Пет компании получиха отличието "Златна мартеница", което сдружението „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес” връчва за 23-та поредна година. С наградата бяха отличени и новините на БНТ2 за активна журналистическа позиция в защита на българското производство. 

Наградата “Златна мартеница” е учредена от съюз „Произведено в България” с цел подпомагане съживяването на българските производства и услуги и повишаване тяхната конкурентоспособност на вътрешния и на международния пазар.

Победителите за 2017 г. бяха обявени на церемония в присъствието на президента Румен Радев, министрите на икономиката и земеделието, както и представители на политици, работодатели и синдикати.

Президентът на България Румен Радев и председателят на Управителния съвет на съюз "Произведено в България" Кънчо Стойчев откриха тържеството по връчването на годишните награди "Златна мартеница"
На снимката горе - Министърът на икономиката Теодор Седларски връчи "Златна мартеница" за иновативно, високотехнологично малко и средно предприятие на КАМАКС ООД и нейния основател и мажоритарен собственик Емил Максимов.



Ежегодният приз е вдъхновен от уникалния български обичай Закичване с мартеница - като пожелание за благополучие и здраве. 

Наградата „Златна мартеница” се връчиха в следните 6 категории:

1. За компания, наложила на пазара продукти под собствена търговска марка и завоювала доверието на българските потребители, е отличена "Балдаран Спринг" АД - изцяло българска компания, която предлага на нашия и на международния пазар изворна и газирана вода от каптиран извор „Балдаран“. През 2014 г. фирмата е номинирана за „Инвеститор на годината“, а миналата година спечели място в класацията "Най-динамичните малки и средни компании" в България. Балдаран Спринг е най-бързо развиващата се бутилираща компания у нас за последните 3 г. и най-експедитивно развиващият се бранд във водния сектор. Позиционирана е в средния ценови сегмент. Изворът и предприятието са в Родопите - в района на Девин. 

2. За компания със сериозни успехи при производство и налагане на български продукти у нас и на международния пазар „Златна мартеница” получава "Клас Олио" АД. Марката “Клас” е с 15-годишна история и е символ за качество у нас и в чужбина - с гарантираната си екологично чиста продукция, строго контролиран производствен процес и превъзходен вкус. "Клас Олио" АД е един от най-големите български преработватели на маслодайни семена и надежден партньор на родното земеделие. Освен с познатите си марки „Клас” и „Златно Добруджанско олио”, продуктите на компанията често стига до българските домакинства и под частна марка на някои от най-големите хранителни вериги, представени в България. Наред със значимия си пазарен дял в сегмента на рафинираното слънчогледово олио в България, компанията реализира и огромен процент експортна продукция: над 70 на сто от оборотите й са в страни от Източна и Централна Европа, Близкия Изток, Африка и дори в Китай.

3. За иновативно, високотехнологично малко и средно предприятие, завоювало позиции на вътрешния и международния пазари, наградата отива при "КАМАКС" ООД. Българо-чешката фирма, основана през 1994 г. в Ловеч, произвежда и продава индивидуално изработени слънцезащитни продукти – сенници, външни и вътрешни щори, перголи и други. Фабриката на дружеството е в Тетевен и разполага с площ от над 14 500 кв.м. Фирмата има собствен конструкторски отдел, 158 квалифицирани работници, модерни машини и оборудване от висок клас. Всички продукти се изработват според желаните от клиента размери, за да се гарантира перфектен монтаж. 

4. За микро, малко и средно предприятие, създало затворен цикъл на производство на традиционни български продукти, приза печели "Матанд" ЕООД. Дружеството е основано преди 20 години и оттогава заема стабилни позиции на пазара на хранителни стоки у нас и навън. Произвежда млечни продукти под собствената търговска марка МАТАНД. Изнася продукти от овче и козе мляко. Капацитетът му за преработка на мляко в момента е 45 000 литра на ден. Предприятието притежава и обработва както собствена земя, така и под аренда. Стремежът е напълно да се затвори цикълът: от производство на фуражи и мляко - до производство на традиционните за родния вкус млечни продукти. Кравето мляко, което преработват в Матанд, е само от български млекопроизводители първа категория от района на Рила, Пирин и Западните Родопи. 

5. За активна журналистическа позиция в защита на българското производство тазгодишната „Златна мартеница” взимат Новините на БНТ2 с инициативата си „Купувам българско“. По време на 6-месечната кампания в подкрепа на родната продукция репортерите на обществената телевизия обиколиха десетки малки и големи мандри, фабрики и предприятия, като показаха в над 60 репортажа проблемите на родните млекопроизводители, хлебари и сладкари. 

Съюз „Произведено в България” връчва за 2017 г. и една поощрителна награда - жест, който през последните години се превърна в традиция. Почетна грамота за успешно стартирало микро предприятие получава "Био Джи Козметикс" ООД – компания, стартирала през 2012 г. с производство на изцяло натурална бебешка козметика. Тя следва мисията да удовлетворява високите изисквания, които всеки родител има към продуктите, предназначени за детето му. Компанията произвежда биологично чиста бебешка козметика със съдържание на сребърна вода, известна с антисептичното си действие, на базата на естествени етерични масла. Цялата гама продукти на "Био Джи Козметикс" e носител на Био сертификат – гарант за стриктен контрол и качество.  

Според регламента членовете на съюза и организациите, които имат отношение към проблемите на бизнеса у нас, номинират кандидати за приза в различните му категории. УС на сдружението избира комисия, която посочва фаворитите за наградата. Окончателното решение взима Управителният съвет на „Произведено в България”. 

Наградите „Златна мартеница” се изработват в Монетния двор на БНБ от сребро и злато и са придружени с почетна грамота. Тазгодишната церемония за връчването на наградите бе подкрепена от Първа Инвестиционна Банка (FiBank).

http://www.economic.bg/bg/news/8/pet-rodni-kompanii-s-nagradi-zlatna-martenitsa.html

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ