Интервю на члена на УС на СПБ и председател на УС на ФХСБ Мариана Кукушева относно забавянето на евросубсидиите към българските земеделски стопани от страна на държавата

07.02.2013

Интервю на члена на УС на СПБ и председател на УС на ФХСБ Мариана Кукушева относно забавянето на евросубсидиите към българските земеделски стопани от страна на държавата

Цената на българската пшеница е абсолютно устойчива, с оглед на това може би и цената на брашното има една и съща стойност вече повече от 5 месеца, не очакваме понижение на цената на брашното, защото няма откъде да дойде това понижение. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Мариана Кукушева, председател на УС на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България и председател на Консултативния съвет по зърно към Министерство на земеделието и храните. Тя обясни, че българската пшеница е една от най-добрите пшеници на пазара, с най-добрите хлебопекарни качества. 
„Производствените разходи продължават да се увеличават и са непредвидими. Към темата за цената на енергоизточниците, към момента знаем, че ще бъдат ревизирани фактури за енергия на битови абонати; никой не си задава въпроса - какво се случа със сметките за енергия на бизнеса? Нали разбирате, че не става въпрос за по-ниски сметки, а става въпрос за драстично увеличени сметки в начисляване на енергийни разходи. Тези енергийни разходи е логично да се отразяват на цената на продукта, който създава бизнеса”, посочи Кукушева. 
По нейни думи, към момента продължава да се отчита недостиг на пшеница, спрямо търсенето на пазара в световен план; с оглед на това, няма как цената на пшеницата, на бъдещата реколта през 2013 година, да не се отрази косвено на цената на българския хляб. „Цената на хляба е чувствителна към всичко, което се случва на българската нива. България използва основно българско зърно при производството на хляб и това е логично, защото България изнася 2/3 от добитата реколта, а останалата 1/3 използва за вътрешно потребление. Ако някой твърди в момента, че ние потребяваме пшеница, добита и произведена, и внесена в България, това е повече от несериозно”, каза още Мариана Кукушева.

http://www.focus-news.net/?id=n1746302

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ