Среща с министър Добрев

16.11.2012

Среща с министър ДобревСреща с министър ДобревСреща с министър Добрев
Среща с министър ДобревСреща с министър ДобревСреща с министър Добрев

На 04.06.2012 година в зала Триадица 2 на Гранд хотел София се състоя среща на СПБ с министъра на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев. Срещата беше инициирана от Съюза защитаващ интересите на малкия и среден бизнес в България поради тежката ситуация в която се намират производителите в резултат на злоупотребата с пазарна сила от страна на търговските вериги, липсата на воля и условия за създаване на тържища и пазари с които да се скъси пътя от производител до потребител и преследването на производители поради злоупотреба с ДДС от страна на търговци и дистрибутори. В срещата взеха участие десетки членове на СПБ, министър Добрев и експерти от МИЕТ и представители на медиите.

Министъра заяви готовност да съдейства на съюза за намиране на решения на проблемите които стоят на дневен ред пред малкия и среден бизнес и декларира готовност до месец Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да внесе в Министерския съвет предложение за промени в Закона за защита на конкуренцията във връзка със скрития картел между търговските вериги в страната. Ние трябва да гарантираме, включително със законодателни промени пазарната среда и конкуренцията, без да изпадаме в крайности, които да регламентират прекалено дълбоко този сектор, защото сме в пазарна икономика, каза на срещата с бизнеса министърът.

Председателят на Съюз “Произведено в България” Лукан Луканов заяви, че търговските вериги у нас изстискват докрай производителите и не допускат до рафтовете си малките и средни производители.

Всичко това води до ситуацията, при която у нас внасяме 70% от хранителните си продукти отвън, което е срамно и недопустимо положение за страна, която може да изхранва половин Европа, каза Луканов.

Той обясни, че банките не кредитират, но има ОП “Конкурентоспособност”, която е интересна за малкия и средния бизнес.

СПБ предложи на правителството създаването на тържища и пазари като алтернатива на големите търговски вериги, както и промени в Закона за защита на конкуренцията, за да бъде защитен малкият и среден бизнес. В сектора вече са налице масови фалити.

Търговските вериги регистрират свръхпечалба, а нашите производители губят, фалират и остават без работа, посочи членът на ръководството на съюза Кънчо Стойчев.

Веригите не искат закон, който да регулира тази сфера, макар че техните доставчици силно настояват за това, подкрепи колегите си от “Произведено в България” представителят на бизнеса Кирил Вътев.

Министър Делян Добрев заяви още, че министерството ще подпише споразумение със съюза за инициативата “Произведено в България”.

Темите са добре подбрани на този форум, защото вярваме, че точно малкият и среден бизнес трябва да има сигурност у нас. Ние трябва да гарантираме и законово пазарната среда и конкуренцията, които да дават защита на малките и средни производители у нас, коментира Добрев.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ