Сметките за ток на бизнеса скочиха от 60 процента до два пъти и ние не знаем защо

12.02.2013

Сметките за ток на бизнеса скочиха от 60 процента до два пъти и ние не знаем защо

 

Във всяко производство - хлебопроизводството, текстила, мебелното производство, дървопреработката, с изключение на ИТ-сектора - последните сметки за ток са с драстично увеличение - между 60 процента и два пъти. Това коментира пред Mediapool председателят на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева по повод на гражданските протести срещу завишените сметки за електроенергия на битовите потребители.
 
В ЕС има директива със заложена формула, която определя доколко един продукт е пазарен и конкурентоспособен. А тя е - таванът на енергийните разходи за производство или продажба на даден продукт да не надхвърля 3%. У нас енергийните разходи за производството на даден продукт минават 15 и доближават 20%.
 
Разбирате тогава за какво говорим и защо усещаме болезнено всяко увеличение на тока.
 
Това че досега бизнесът не реагираше публично, е, че той първо трябва да плати сметката си, после трябва да плати и таксите за проверка на техническите данни на електромерите. А както знаете, електромерите са собственост на електроразпределителните дружества. Всички знаят кои са те.
 
От друга страна не е необходимо свалянето на електромерите и носенето им в метрологичните лаборатории, защото там едва ли имат тестове, които да отчетат как работи софтуерът им. А без проверката на този софтуер не могат да бъдат оспорени показателите на електромерите и съответно на сумите, които трябва да бъдат платени за ползвана електроенергия. А нито едно ЕРП- дружество не може да покаже документ, с който да удостовери къде и как е сертифициран този софтуер.
 
Тези проблеми никой не коментира. И понеже сега битовите потребители надигат глас за високите януарски сметки, нека и ние да бъдем чути. Ние нямаме право да монтираме контролни електромери, които да засичат нашата енергийна консумация. Няма нормативна основа, която да регламентира поставянето на такива контролни електромери.
 
Ако ни питате защо не сме навън с гражданите и не палим и нашите фактури в знак на протест, трябва да напомним, че фактурата е осчетоводен разход. Барикадите се правят от гражданското общество. Задачата на бизнеса е да създава продукция, работни места, да участва на пазара и да плаща задълженията си към държавния бюджет.
 
Колко институции попитахте какви са сметките им за ток? Защото и техните сигурно са увеличени и ще трябва да ги плати данъкоплатецът. Попитайте и господин Делян Добрев какви са сметките за ток на всички сгради и подчинени ведомства на неговото министерство. Смятате ли, че техните не са увеличени?
 
Mediapool.bg
« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ