И бизнесът срещу високите сметки за ток

13.02.2013

 

Представители на бизнеса ще внесат днес в Министерски съвет предложение за създаване на независим контролен орган, който да следи софтуера на електроразпределителните дружества. Това каза в студиото на "Денят започва" Мариана Кукушева, която е председател на Федерацията на хлебопроизводителите и член на Съюза „Произведено в България”. По думите й, сметките за ток на промишлените потребители за декември са с около 60% по-високи. Има и драстични случаи – в Пловдив малка хлебопекарна е получила два и половина пъти по-голяма сметка.
 
Бизнесът е готов с две предложения, които ще внесе в Министерски съвет. Първото да се създаде орган, който да прави независим одит на софтуера на  електроразпределението на енергийните дружества, защото смята, че той се манипулира.
 
"Най-големият проблем е, че няма орган, който да проверява софтуера. Има специалисти, които могат да обяснят как може да се случи", заяви Мариана Кукушева.
 
Второто предложение е да се позволи в Закона  потребителите да поставят свои контролни електромери. Освен това настояват  да бъде преразгледана стойността на преноса на тока.
 
"В Бизнеса има правило, примерно един лев е дадена стока. Не е реално транспортът да струва 2 лева и стоката да бъде конкурентоспособна на пазара", категорична беше Кукушева.
 
Тя каза, че над 80 на сто от българските предприятия имат енергийни паспорти. При  повишаването на цените на енергията три пъти в годината производителите трудно могат да направят прогнози за стойността на продуктите си и да сключват дългосрочни договори.
 
Видео
« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ