Скъпият ток плаши дребния бизнес

14.02.2013

 

От проблеми с нереално високи сметки се оплакват и фирми от дребния бизнес. Днес от съюза "Произведено в България" поискаха законови промени и по-облекчен режим за поставяне на техни контролни електромери.
 
Представителите на бизнеса са категорични, че през последната година производството в предприятията е намаляло с 30%, а сметките за ток са сe увеличили. Скокът за декември в сравнение с 2011 година е с 60 на сто. Примерите са много. Сред най-фрапантните случаи е хлебопроизводител от Пловдив, чийто сметки за ток са два пъти и половина по-високи.
 
Павел Павлов също произвежда хляб, но в София. Обикновено плаща 300 лева на месец за ток. "Аз лично нямам обяснение защо този месец сметката за ток е с 60 лева отгоре. Смятам, че е време държавата да упражни по-голям контрол спрямо ЕРП-та", сподели Павел Павлов. "Ако продължат с такива темпове да растат сметките, ще трябва да увеличим и цените", добави още той.
 
Маргарита Димитрова от Враца има шивашки цех и магазин от 20 години, но казва, че положението никога не е било толкова тежко. Поръчките са близо два пъти по-малко, а само в магазина сметката за ток е скочила два и половина пъти спрямо декември 2011 година.
 
"Плащала съм най-висока сметка до 700 лева, сега платих 986 лева за месец декември. Производството много ми намаля, момичетата ми бяха 28, а сега работя с 14 човека поради намаляване обема на работа. Трябва да бъда принудена да вдигна цените. Просто токът ни убива", разказва Маргарита Димитрова.
 
Според представителите на бизнеса, проблемът не е в електромерите, а в софтуера, който ги контролира. Затова днес от съюз "Произведено в България" внесоха искане в Министерски съвет да се въведе независим одит на софтуера на всички енергийни дружества, както и да се даде възможност на бизнеса да поставя свои контролни електромери.
 
"В момента нито един електропотребител не може да постави свой контролен електромер, т.е. по никакъв начин не можем да оспорим сметките за ток, начислени във фактурите", коментира Мариана Кукушева от Съюз "Произведено в България".
 
Засега от бизнеса отказват прогноза какво ще е поскъпването на основните хранителни стоки, ако сметките за ток продължат да растат. Всеки производител, според Кукушева, сам трябва да прецени това.
в новините на БНТ

 

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ