Антимонополистите от КЗК следят за изпълнение на стари обещания. „Зелена книга” за нелоялни търговски практики написа ЕК

10.04.2013

Комисията за защита на конкуренцията може отново да възобнови производството за картел между шест големи търговски вериги, ако се окаже, че компаниите не спазват поетите по-рано ангажименти за намаляване на натиска върху доставчиците и производителите, които са техни партньори.

Това става ясно от официално съобщение на антимонополния орган, публикувано вчера. Веригите се спасиха миналото лято от грандиозни санкции, които по закон достигат до 10 на сто от годишния им оборот, като предложиха да променят проблемни клаузи в договорите с търговците. Те поеха ангажимент да не искат от производителите най-ниска цена, както и да не питат партньорите си на какви стойности продават на други магазини. Освен това вече не трябва да има ограничения за промоция едновременно в няколко вериги.

За съжаление нищо съществено не се е променило в отношенията доставчик – търговска верига, смята Евгений Иванов, член на управителния съвет на „Произведено в България – Съюз на малкия и средния бизнес”. Размерът на отстъпките, които искат от нас като доставчици, всяка година се увеличава, като логиката на това е да се прехвърли търговски риск върху производителите, категоричен е представителят на съюза. Повече четете в публикацията на в.Монитор от 10.04.2013 г.

« назад

ВРЪЗКИ
ПИШЕТЕ НИ